DAHA NEKADAR

Grip Salgını Hakkında

2019 yılında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve küresel bir salgına yol açan corona virüsün daha ölümcül bir türü Çinli bilim insanları tarafından laboratuvar ortamında üretildi. Milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan corona virüsün Çin'de özellikle üretilip yayıldığı tartışmaları hala sürerken yeni gelişme dünya kamuoyunun şüphesini çekti.

Çinli bilim insanlarının geliştirdiği mutant Covid-19 virüsünün farelerde denendiği ve daha ölümcül özellik taşıdığı tespit edildi. Pekin Kimyasal Teknoloji Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, "GX_P2V" olarak kodlanan virüsün insanlara yayılma riskini vurguladı.

Söz konusu virüsün 2017'de Malezya pangolinlerinde keşfedilen bir corona virüsünün mutasyona uğramış bir versiyonu olduğunu belirten bilim insanları, farelerde yapılan denemede sekiz gün içinde ölüme yol açtığı bilgisini paylaştı.

GÖZLERİ TAMAMEN BEYAZA DÖNDÜ

"GX_P2V"nin denendiği farelerin akciğerlerinden kemiklerine, gözlerinden soluk borularına ve beyinlerine kadar birçok organa ciddi oranda zarar verdiği görülürken farelerin ölmeden bir gün önce gözlerinin tamamen beyaza döndüğü kaydedildi.

Araştırmacılar, bu çalışmanın Covid-19'la bağlantılı virüsün farelerde yüzde 100 ölüm oranını rapor eden türünün ilk örneği olduğunu belirterek önceki çalışmaları aştığına işaret etti.
University College London Genetik Enstitüsü'nde epidemiyoloji uzmanı olan Francois Balloux ise araştırmayı "korkunç" ve "bilimsel açıdan tamamen anlamsız" yorumuyla değerlendirdi.



Yurt genelinde solunum yolu enfeksiyonlarında artış var. Bakan Koca en sık grip, RSV ve COVID vakalarının görüldüğünü açıkladı. İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranının yaklaşık yüzde 83'e ulaştığını belirten Koca, "İstanbul'daki bu artıştan dolayı yatak sayılarını artırarak, sağlık çalışanlarımızın da yoğun çabalarıyla bu süreci sorunsuz atlatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kış aylarında virüslerden kaynaklanan üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüldüğünü hatırlatan Koca, bunun mevsim şartlarının beklenen sonucu olduğunu, endişe edecek bir durum olmadığını söyledi.

EN SIK GRİP, RSV VE COVID VAKALARI GÖRÜLÜYOR

Koca, solunum yolu enfeksiyonlarındaki artışın mevsim şartları nedeniyle diğer ülkelerle benzerlik gösterdiğini, en sık grip, RSV ve COVID vakalarının görüldüğünü belirtti.

ACİLE BAŞVURULARDA YÜZDE 20'YE YAKIN ARTIŞ VAR

Geçen yılın aynı dönemine göre acile başvurularda yüzde 20'ye yakın bir artış olduğunu ifade eden Koca, enfeksiyonlardan korunmak için hijyen tedbirlerine dikkat edilmesi uyarısı yaptı.

"ŞİKAYETLER UZUN SÜRE DEVAM EDİYORUSA HEKİME BAŞVURULMALI"

Koca, "Eğer şikayetler uzun süre devam ediyorsa aile hekimine başvurmamız gerekir. Kronik hastalığı olanlar, hamileler, 65 yaş üstü büyüklerimiz, 2 yaşın altındaki yavrularımız üst solunum yolu enfeksiyonlarından fazlaca etkilenebilir. Bu sebeple, gecikmeden acil servislerimize başvurulması önem arz eder." dedi.

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANLARI
Sağlık Bakanı Koca, hastanelerdeki doluluk oranı ile ilgili de konuştu. Hastanelerde servis yatağı doluluk oranının ortalama yüzde 65 olduğunu ifade eden Koca, "Yoğun bakım yataklarında doluluk oranı yaklaşık yüzde 72. İstanbul'da ise yoğun bakım doluluk oranı yaklaşık yüzde 83. İstanbul'daki bu artıştan dolayı yatak sayılarını artırarak, sağlık çalışanlarımızın da yoğun çabalarıyla bu süreci sorunsuz atlatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

3 VİRÜSÜ SAYIP VATANDAŞLARI UYARDIBu tabloda üç ana faktörün etkili olduğunu aktaran Kara, "Bu faktörlerden biri solunum yollarını saran bir virüs olan RSV virüsüdür, diğeri influenza, yani griptir; bir diğeri ise koronavirüstür. Koronavirüs, daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla seyretse de risk gruplarında yol açabileceği tablolar sebebiyle hafife alınmamalı. Enfeksiyon hastalıklarına karşı ellerimizi sık yıkamalıyız. Özellikle kalabalık ortamlarda, dış mekanlarda mikroorganizmalarla temas söz konusu olabileceği için elimizle ağız, burun ve gözlerimize dokunmaktan kaçınmalıyız. Bu dönemde, boğaz ağrısı, hafif burun akıntısı, hafif hapşırık veya öksürük gibi şikayetleri olanların maske takarak muhtemel bir enfeksiyonu başkalarına bulaştırma sorumluluğunu almaması gerekir. Grip aşısı ise bir başka silahımız olabilir." dedi.

Grip Salgını Hakkında


FOTO GALERİLER

DAHA NEKADAR © 2015 Tüm hakları saklıdır   [Künye]   [İletişim]   [Kullanım ve Gizlilik şartları]   [Rss]   
Adres:
İletişim: